Overgewicht blijvend aanpakken

Overgewicht leidt tot een lagere levenskwaliteit, een verhoogde kans om vroeger te sterven en een groter risico op ernstige ziektebeelden, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, gewrichtsklachten en astma.

Minder eten en meer sporten is het standaard advies als je gewicht wil verliezen maar diëten en sporten geven vaak geen blijvend resultaat. Zodra je weer normaal eet of een tijdje niet kan sporten komt het verloren gewicht er weer bij.

Overgewicht wordt vaak in stand gehouden door een verstoord metabolisme.

Dit zorgt ervoor dat

  • vet opgeslagen wordt in plaats van verbrand
  • dat je geen energie hebt om te sporten
  • dat je voortdurend honger hebt

Zo wordt het gevecht tegen je gewicht een frustrerende vicieuze cirkel of zelfs een neerwaartse spiraal.

Een blijvend gezond gewicht kan alleen bereikt worden door de onderliggende metabole stoornissen aan te pakken. Voeding en beweging spelen daarin een sleutelrol, maar je hoeft je niet uit te hongeren of te sporten tot je erbij neervalt.

We zijn zo gewoon om overgewicht te linken aan te veel eten en daarbij denken we in de eerste plaats aan calorieën tellen. Calorieën zijn een goede indicatie van de hoeveelheid energie die een voedingsmiddel kan leveren, maar ze zeggen niets over het metabool effect van voeding

  • op de bloedsuikerspiegel
  • op het verzadigingsgevoel
  • op de drang naar voedsel
  • op de vetopslag en de vetverbranding

Koolhydraten en vetten worden beschouwd als de grootste ‘dikmakers’, maar niet alle  koolhydraten en vetten hebben hetzelfde effect op je metabolisme. Eiwitten worden dan weer in verband gebracht met gewichtsverlies, maar ook eiwitbronnen hebben niet allemaal hetzelfde effect. In het debat over de beste verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten worden de belangrijkste voedingsstoffen vaak over het hoofd gezien – de vitaminen, mineralen, polyfenolen en flavonoïden, die een grote rol spelen bij het metabool effect van voedingsmiddelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *